Camino wil een antwoord geven op de behoefte binnen antroposofische zorgorganisaties aan een samenhangend methodisch kader
In 2020 hebben Evert Hoefman (orthopedagoog DeSeizoenen), Pim Blomaard (onderzoeker Lectoraat AG Hogeschool Leiden), Manfred Flessner (sociaal therapeut en docent Scillz) en Truida de Raaf ( GZ-psycholoog Academie Antroposofische Gezondheidszorg) het initiatief genomen dit methodisch kader te gaan beschrijven.
Er is gekozen voor een onderzoeksproces om dit kader te beschrijven. Medewerkers, cliënten en hun vertegenwoordigers zijn uitgenodigd om deel te nemen aan dit proces. De essentiële kenmerken van antroposofische zorg zijn op die manier in een traject van 2 jaren verzameld en beschreven. De projectgroep Camino heeft zich deskundig procesmatig laten begeleiden door Patty van Belle. Charlène van Belle heeft alle bijeenkomsten zorgvuldig gedocumenteerd.
De doelstelling van dit project: ‘Een samenhangend kader beschrijven voor begeleiders (MBO3 en MBO4) dat hen ondersteuning biedt bij hun werk.’
Dit kader is in hedendaagse taal verwoord en geïnspireerd op de uitgangspunten van de antroposofische zorg. Voor gedragsdeskundigen, therapeuten, managers en teamleiders biedt dit methodisch kader ook betekenis en houvast. Zij kunnen hierdoor begeleiders ondersteunen in het dagelijkse werk vanuit een gedeelde taal en denkwijze. Dit kader is gericht op het realiseren en versterken van kwaliteit van antroposofische zorg voor een cliënt.
Camino kan op verschillende manieren worden ingezet:
• Camino geeft inzicht in de manier van kijken en werken in de antroposofische zorg. Je kunt het gebruiken als een kennismaking met antroposofische zorg voor medewerkers, cliënten en familie
• Je kunt Camino ook gebruiken om in je teambespreking samen aan het werk te gaan met één van de opdrachten of oefeningen. Dat geeft verdieping in je werk.
* Je kunt ook een vraag met elkaar onderzoeken aan de hand van Camino . Een vraag van een cliënt of een situatie die zich afspeelt in jouw team. Je gaat daarbij op zoek naar de onderliggende oorzaak of ‘de vraag achter de vraag’. Voor deze onderzoekende weg is de wegwijzer Camino ontwikkeld. Deze wegwijzer vind je bij het hoofdstuk 5 'Hoe ga je op reis' als je klikt op verdieping.